снимка: БулфотоЕдва 2% от площта на Големия бариерен риф  се

...
снимка: БулфотоЕдва 2% от площта на Големия бариерен риф  се
Коментари Харесай

Едва 2% от площта на Големия бариерен риф  се спасила от избелване след 1998

снимка: Булфото

Едва 2% от площта на Големия бариерен риф  се избавила от избелване след 1998 година, излиза наяве от отчет на австралийски учени, проучващи провалите върху едно от най-красивите кътчета на Земята, заяви bg-voice.com.

Ако световното стопляне се удържи в рамките на 1,5 градуса по Целзий, коралите от рифа ще се трансформират, само че ще могат да оцелеят, сподели ръководителят на проучването проф.Тери Хюз от Центъра за върхови достижения в проучванията на кораловия риф към Австралийския проучвателен съвет. „ Ако можем да удържим световното стопляне приблизително световно до 1,5 градуса, то считам, че ще продължим да се радваме на витален Голям бариерен риф “, сподели той.

Избелването е отговор на напрежението, преживяван от коралите по време на горещите талази. Тогава те губят цветовете си и се борят за оцеляване. Почти 80 на 100 от коралите, които са част от международното завещание, са избелявали и губили цветовете си най-малко по един път в интервала от 2016 година до момента, сочат резултатите от проучването на университета „ Джеймс Кук “ в Куинсланд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР